مانورهای آکروباسی

پاراگلایدر آکروباسی (آکروباتیک) یک استایل پاراگلایدینگ آزاد است که فرم های پروازی مختلف و خطرناکی را شامل می شود. معمولا مانورهای آکروباسی در پروازهای تفریحی دونفره خیلی کم اجرا می‌ شوند زیرا ممکن است مسافر تحمل هیجان و ریسک بالای این نوع پرواز را نداشته باشد اما خلبان های حرفه ای و قدیمی زیاد مانورهای آکروباسی انجام می دهند.

بیشتر مانورهای آکروباسی پاراگلایدر از تکنیک های پرواز حرفه ای نشأت می گیرند و اغلب شامل کاهش ناگهانی ارتفاع می شوند. خلبان های خبره از این سقوط کنترل شده برای شکل دادن به مانورهای پروازی نمایشی مختلف استفاده می کنند.

پروازهای آکروباسی می توانند سطح آدرنالین خون را به شکل قابل توجهی بالاتر ببرند و هیجان پرواز را به اوج خود برسانند. به همین خاطر خلبان های کهنه کاری که پروازهای عادی برای آن ها تکراری شده اغلب سراغ این نوع پرواز می روند.

انجام پرواز آکروباسی به مهارت، تجربه و شجاعت زیادی نیاز دارد. مانورهای آکروباسی سخت و پر سرعت هستند و باعث می شوند تا میزان 7G به بدن خلبان فشار وارد شود. به همین خاطر بدون داشتن سال‌ها تجربه پرواز هرگز نباید به انجام این مانورها فکر کنید. جهت آماده سازی خود برای انجام مانورهای آکروباسی حتما باید پروازهای گوناگون در شرایط آب و هوایی مختلف را تجربه کرده باشید.

یادتان باشد که پاراگلایدر آکروباسی فعالیتی بسیار خطرناک است. بیشتر خلبان های پاراگلایدر اصولا هرگز مانورهای آکروباسی را تجربه نمی کنند (البته مانور فول استال یک استثنا است). خلبان ها ریسک مانورهای آکروباسی را به جان نمی خرند.

هرچند اگر مشتاق هستید که این نوع پرواز را تجربه کنید امکان آن کاملا وجود دارد. برای این منظور حتما باید در دوره تکمیلی آکروباسی از دوره های آموزش پاراگلایدر شرکت کنید. همانطور که می دانید آموزش پاراگلایدر از چند دوره اصلی و تکمیلی سطح بندی شده تشکیل شده است. پیش نیاز شرکت در دوره آکروباسی این است که حداقل دوره امنیت پرواز را پشت سر گذاشته باشید. در دوره آکروباسی مربی تمامی تکنیک ها و نکات ایمنی را به شما گوشزد کرده و در تمامی مراحل عملی همراه شما خواهد بود.

در این مقاله از ایران ری اکشن تلاش داریم تا بیشتر در مورد انواع رایج مانورهای آکروباسی با شما صحبت کنیم. این مطلب دستورالعملی برای انجام این مانورها نیست، بلکه صرفا به معرفی آن ها می پردازد. با ما همراه باشید.

مانورهای آکروباسی

مانورهای آکروباسی

انواع مانورهای آکروباسی

برای یادگیری تکنیک های پرواز نمایشی با پاراگلایدر یا همان پاراگلایدر آکروباتیک، باید حتما در دوره تخصصی آموزش پاراگلایدر شرکت کرده و تکنیک های پروازی را زیر نظر یک مربی حرفه ای و با تجربه یاد بگیرید. مربی حرفه ای در تمامی پروازها شما را همراهی کرده و با بی سیم دستورالعمل های لازم را به شما گوشزد می کند.

باز هم تأکید می کنیم که اگر حس می کنید مایل به انجام مانورهای آکروباسی پاراگلایدر هستید، هرگز بدون آموزش تخصصی و به تنهایی اقدام نکنید.

یکی از استراتژی های راهبردی برای آموزش پاراگلایدر آکروباسی این است که تمرین های آموزشی روی سطح آب برگزار شوند تا در صورت بروز هرگونه مشکل و سقوط، جان خلبان به خطر نیفتد. اصولا دوره های آموزش پاراگلایدر آکروباسی نیز روی سطح دریا یا دریاچه ها برگزار می شوند.

در ادامه به معرفی مهم ترین و رایج ترین مانورهای آکروباسی می پردازیم.

فول استال (Full Stall)

فول استال بهترین تکنیک برای شروع مانورهای آکروباسی است. البته  این تکنیک پروازی بسیار کاربردی تر از یک تکنیک نمایشی ساده است. فول استال شاید سریع ترین و ایمن ترین راه برای کنترل پاراگلایدر در شرایطی باشد که حین پرواز دچار اشتباه شده اید یا اختیار چتر تصادفا از دست شما خارج شده است.

فول استال همچنین به شما یاد می دهد تا محدودیت های بال پاراگلایدر خود را بشناسید. این تکنیک در واقع یک تکنیک عمومی است که مهارت در آن شما را به یک خلبان بهتر تبدیل می کند. خلبانی که راحت تر می تواند با محدودیت های پاراگلایدینگ کنار بیاید و بهتر شرایط پیش بینی نشده را کنترل می کند.

برای پرواز فول استال باید سرعت پرواز خود را تا جای ممکن پایین بیاورید و سپس ترمزها را با تمام توان به پایین بکشید و فعال نگهشان دارید. در این شرایط باد متوقف می شود و به پشت سر شما می افتد و باعث پیچ خوردن لبه ها می شود. در ابتدا ممکن است وقتی به سمت عقب کشیده می شوید، در زیر بال خود احساس تشنج کنید اما به زودی به این شرایط عادت می کنید و دوباره کنترل چتر را به دست می گیرید.

نعل اسبی

این مانور آکروباتیک پاراگلایدر از خیلی از مانورهای دیگر ساده تر به نظر می رسد و اما همچنان بسیار زیباست. خیلی از خلبان های مبتدی دوره آکروباسی را با یادگیری این مانور آغاز می کنند. در این نوع پرواز بخش داخلی بال به سمت پایین کشیده می شود و یک شکل U مانند و تنگ ایجاد می کند، در حالی که کناره های بال نزدیک سطح صاف باقی می مانند.

این حالت با بالا گرفتن دو لاین A میانی تا جای ممکن و سپس به آرامی پایین کشیدن آن ها اتفاق می افتد. این کار باعث سقوط کردن لبه ها می شود. یادتان باشد که لاین ها را خیلی سریع به پایین نکشید چون ممکن است باعث سقوط کردن بخش میانی یا جلویی چتر بشوید.

اگر این مانور را به درستی انجام دهید دو نوک بال به آرامی به هم نزدیک شده و در نهایت به هم برخورد می کنند. برای تکمیل کردن این تکنیک باید به به آرامی به حالت نرمال پرواز برگردید و لاین های A را آزاد کنید و همزمان به آرامی ترمزها را نیز بکشید. زیاد کشیدن ترمزها ریسک استال کردن دارد.

انجام این مانور پروازی با بال هایی که نسبت ابعاد پایینی دارند بسیار سخت است.

مانورهای آکروباسی

مانورهای آکروباسی

تیل اسلاید (Tail Slide)

یکی دیگر از مانورهای آسان آکروباسی تیل اسلاید (لغزش دم) است که در آن پاراگلایدر به عقب پرواز می کند. انجام این مانور پروازی چندان دشوار نیست اما به مهارت و استادی در کنترل چتر نیاز دارد.

شما می توانید مانور تیل اسلاید را به م کردن سرعت تا حداقل ممکن و استابلایز کردن بال رو به جلو آغاز کنید. سپس پاها را زیر هارنس جمع کنید و ترمزها را بکشید. پس از آن وارد مرحله دیپ استال می شوید. حال باید ترمزها را به آرامی رها کنید تا سقوط شما ثبات پیدا کند و بعد یواش یواش ترمزها را بکشید تا بتوانید به عقب پرواز کنید.

سریع رها کردن ترمزها به صورت همزمان باعث می شود تا از این حالت خارج شده و به شرایط نرمال پرواز بازگردید. یادتان باشد که زیاد کشیدن ترمزها می تواند شما را در موقعیت سقوط قرار دهد.

دیپ اسپیرال (Deep Spiral)

دیپ اسپیرال یا همان مانور اسپیرال به عنوان تکنیکی برای کاهش سریع ارتفاع اختراع شد اما به سرعت محبوبیت پیدا کرد و به عنوان یکی از زیباترین مانورهای آکروباسی پاراگلایدر شناخته شد. تکیه دادن وزن به یک سمت و کشیدن ترمز می تواند سرعت کاهش ارتفاع پاراگلایدر را تا 125 کیلومتر بر ساعت بالا ببرد.

دیپ اسپیرال یک مانور بسیار خطرناک است و از این رو باید یاد بگیرید به آرامی آن را تمرین کنید و رفته رفته سرعت سقوط خود را افزایش دهید. نیروهای گرانشی در مانورهای آکروباسی به شدت قدرتمندتر می شوند و به همین خاطر باید در هنگام لندینگ شدیدا مراقب باشید.

در مانور دیگ اسپیرال باید مراقب سرعت فرود آمدن خودتان باشید. اگر به ارتفاع 300 متری زمین رسیدید و احساس کردید که نمی توانید سرعت پرواز را کم کنید باید از چتر نجات استفاده کنید.

پرواز با مانع

پرواز با مانع به مانورهای آکروباسی گفته می شود که لابه‌لای ساختمان های بلند و موانع طبیعی (صخره، درخت و غیره) انجام می گیرند. هدف این نوع پرواز این است که از برخورد با مانع جلوگیری کنید.

یادگیری این مانور آکروباسی پاراگلایدر مزایای عملی زیادی برای خلبان خواهد داشت زیرا علاوه بر یک تکنیک نمایشی می تواند مهارت های پرواز در شرایط سخت را نیز تقویت کند. پرواز با مانع از این رو الزما یک مانور آکروباسی به شمار نمی رود و بیشتر در حوزه امنیت پرواز دسته بندی می شود اما به خاطر زیبایی پرواز و مهارت زیادی که می طلبد خیلی ها آن را در دسته آکروباسی قرار می دهند.

هلیکوپتر

همانطور که از نامش مشخص است مانور آکروباسی هلیکوپتر شامل میزان زیادی چرخش (اسپین) است. خیلی از افراد به این مانور پرواز مانور هلیکو نیز می گویند. در این حرکت خلبان پاراگلایدر دور یک دایره کوچک که مستقیما زیر چتر قرار گرفته می چرخد و به آرامی پایین می آید. انجام این مانور آکروباسی بسیار سخت است.

این تکنیک در زمان هایی که اوضاع آرام است به بهترین نحو انجام می شود. کاهش سرعت، استابلایز کردن چتر و ورود به حالت دیپ استال همگی از پیش نیازهای این مانور هستند.

مانورهای آکروباسی

مانورهای آکروباسی

سوالات متداول

آیا مانورهای آکروباسی در دوره امنیت پرواز آموزش داده می شوند؟

توجه داشته باشید که برخی از مانورهای امنیت پرواز هستند که اصولا جزو مانورهای آکروباسی هم به شمار می شوند اما ممکن است نوع نمایشی آن ها کمی تفاوت داشته باشد و مهارت ها و توانایی های شما را به چالش بکشد. به صورت کلی دوره امنیت پرواز با دوره آکروباسی کاملا متفاوت است. دوره آکروباسی یک دوره کاملا پیشرفته است که مهارت و تجربه پروازی زیادی نیاز دارد و گذراندن دوره امنیت پرواز پیش نیاز شرکت در آن است.

آیا آکادمی ایران ری اکشن دوره آکروباسی برگزار می کند؟

بله دوره های آموزش پاراگلایدر آکروباسی در آکادمی ایران ری اکشن زیر نظر استاد پوریا غلامی برای علاقه‌مندان برگزار می شوند.

پاراگلایدر آکروباسی مناسب چه کسانی است؟

خلبان های زیادی نیستند که مانورهای آکروباسی انجام می دهند. واقعیت این است که این مانورها می توانند بسیار خطرناک باشند. تنها افرادی که سال ها تجربه و مهارت زیادی دارند از پس انجام این مانورها بر خواهند آمد. با این وجود خیلی از خلبان های حرفه ای که پروازهای عادی برای آن ها یکنواخت شده و به دنبال هیجان بیشتر هستند سراغ تکنیک های آکروباسی می روند تا هیجان پرواز را به سطح جدیدی برسانند. البته مسابقاتی هم در زمینه آکروباسی انجام می شوند.

هزینه دوره آکروباسی چقدر است؟

میانگین هزینه این دوره آموزش پاراگلایدر در سال 1402 حدود 20 میلیون تومان است.

آیا می توان به تنهایی پرواز آکروباسی انجام داد؟

به واسطه خطرات زیادی که این نوع پرواز دارد بهتر است هیچ وقت تنهایی پرواز نکنید تا اگر اتفاقی افتاد همراهی حضور داشته باشد و به شما کمک کند.

نتیجه گیری

مانورهای آکروباسی در واقع مانورهای نمایشی پاراگلایدر هستند. این مانورهای بسیار خطرناک و پر ریسک هستند و انجام آن ها مهارت و تجربه زیادی می طلبد. با این وجود هیجانی تکرار نشدنی برای خلبان دارند و بسیار زیبا هستند. شما می توانید انجام این نوع مانورها را در دوره های تخصصی آکروباسی آکادمی ری اکشن تحت نظر مربیان حرفه ای آموزش ببینید.

لینک مفید